sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Viikko 31 - Liukuovi liikkuu taas! Ja lattioita on laatotettu

Tällä viikolla saatiin liukuovi jälleen käyttöön! Jetta-talolla oli pidetty palaveria, tutkittu lähettämiäni kuvia ja tultu siihen tulokseen että liukuoven ja kiinteän ikkunan välinen pilari on joko ollut liian lyhyt tai vajonnut ja sitä täytyy nostaa, ettei liukuovi ja kiinteä ikkuna vaurioidu.

Suunnitelmana oli lisätä pilarin alle 100x300 mm rautalätkä, joka nostaisi pilarin tukemaa palkkia ja myös jakaisi katolta pilaria pitkin perusmuurille siirtyvää painoa laajemmalle alueelle. Yritin kysyä miten tämä lätkä pilarin alle oikeen saadaan, mutta en saanut kovin kummoista vastausta. Pilari kuulema tunkataan ylös. En siltikään ymmärtänyt miten liukuoven alle työnnettäisiin sentin paksu 30 senttiä pitkä lätkä. Ei se sinne ihan niin vaan mene. Meillä toiveena oli että ikkuna ja ovi olisi irrotettu kokonaan, mutta siihen ei nyt aiottu ryhtyä. Onhan se hiton iso duuni, kun liukuovi on 4,5 metriä leveä ja 2,3 metriä korkea ja pelkät lasit taisi painaa yli 700 kg, sikäli ymmärrän. Mutta korjaussuunnitelman saatuani ja siihen tutustuttuani myönnän olleeni Epäilevä-Eetu. Uskon että toimii kun näen.

Korjausporukka saapui paikalle sovitusti heti maanantaina ja Operaatio Tunkkaus alkoi.

Ensin liukuoven uretaanit oli viilletty irti karmista, ettei se vääntyisi.
Sitten tunkkaamaan.

Työ edistyy, kiiloja uppoaa alajuoksun alle. Mutta tarpeeksi ei saada nostettua.

Myös ikkunan karmi on vaikea saada nousemaan. Päädytään runnomaan kiila suoraan ikkunan karmin alle.

Ison metallilätkän sijaan alajuoksun alla on nyt kolme matalampaa ja lyhyempää lätkää. Lisäsin muodostuneisiin rakoihin uretaanivaahtoa. Voi voi, ei tämä nyt ihan huikea ole vieläkään.


Yhden päivän työn jälkeen lopputulema oli se että yhden 100x300 mm rautalätkän sijaan alajuoksun alle oli saatu ujutettua kolme kaiketi 7-8 mm paksua pienempää, noin 100 mm pitkää lätkää. Liukuoven karmi on venkurallaan, eikä kiinteän ikkunan karmiakaan ole saatu oikaistua. Mutta liukuovi kuitenkin toimii! Se on jo hyvä lähtökohta. Ei tämä asia loppuunkäsitelty ole, mutta askel oikeaan suuntaan on otettu. Kirjoittelen tästä lisää viimeistään ensi talvena kun lumikuorma painaa jälleen kattoa ja ulko- ja sisälämpötilojen erot ovat niin isot että lämpömittaus voidaan taas tehdä.

Muualla talossa keskityttiin tällä viikolla laatoitustöihin. Kodinhoitohuone ja kylpyhuoneen lattia on nyt laatoitettu. Kylpyhuoneeseen valitsimme lähes valkoisen leikatun laatan ja kodinhoitohuoneeseen samanlaisen, väriltään hiukan tummemman vain. Laatoitusvaiheessa kävi kuitenkin ilmi että laatoilla on muutakin eroa kuin väri... nimittäin koko! Molemmat laatat olivat "kymppikymppiä", mutta niissäkin on eroja. Toiset ovat saumoineen 10x10 cm ja toiset ilman saumoja. No eihän me sitä tajuttu varmistaa, eikä myyjäkään kyllä asiaa meille valaissut vaikka hyvin oli tiedossa että tulevat vierekkäin. Shit. Kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen välille ei oltu suunniteltu kynnystä, mutta jotenkin laattojen kokoero täytyi saada häivytettyä. Sauman paksuudella ei voisi pelata, sillä se näkyisi liikaa. Oli keksittävä muuta. Vaikuttaa lopulliseen ulkonäköön tosi paljon, joten tätä pitäsi miettiä kunnolla, mutta laatottajan piti päästä eteenpäin... Ideoimme miehen kanssa hetken ja päädyimme laittamaan kynnykseksi mosaiikkilaattaa. Mitä olette mieltä ratkaisusta?
Kynnykselle laitettiin mosaiikkilaattaa, jonka on tarkoitus hämätä niin ettei laattojen kokoero ottaisi niin pahasti silmään. Vaalea saumauslaasti auttaa asiaa vielä vähän. Kokoeroa on 3 mm per laatta, eli heittoa tulee 9 mm per kolme laattaa, 30 mm per 10 laattaa. Onneksi rinnakkain ei tule enempää kuin vain tämä ovensuu.

Kodinhoitohuoneen lattia laatoitettuna vielä saumauslaastia vailla. Laatat eivät olleet verkoissa, vaan irtonaisina, joten laatoitustyö oli hidasta. Lisäksi samassa tilassa oli kaksi kaivonkantta ja kurasyöppö, joten laattajaon suunnitteluun meni aikaa.

Viikonlopun aikana kodinhoitohuonetta vielä saumattiin sen verran että kiinteitä kalusteita päästiin asentelemaan heti maanantaina. Saumauslaastina Laattapisteeltä Mapein Ultracolor 130. Ihan valkoista saumauslaastia lattiaan ei kannata laittaa, sillä se kuulemani mukaan ei pysy kauaa valkoisena. Aika näyttää valitsimmeko me riittävän tumman sävyn, vai olisiko vieläkin tummempi ollut järkevä.

http://www.ufix-me.com/images/products/Mapei/Mapei%20Color%20Chart%202.jpg?osCsid=e8477f894a84350aa518c2a55fb3dda2
Mapein värikartta, meillä siis lattiassa 130, kylpyhuoneen seinässä 100. (kuva lainassa www.ufix-me.com)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti