sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Viikko 14 - puhallusvillat osa I

Onpa taas rytinää kun lomat on ohi ja levänneet rakentajat päästetty hommiin.

Viikko alkoi sillä että laitettiin saunalla viemäröinnit ja tärkeimpänä ilmanvaihto kuntoon, jotta saatiin katto ummistettua. Puhallusvillojen asentajat tulivat tiistaina aamusta, ja siihen mennessä oli hyvä saada katto umpeen tai tilattu villamäärä ei olisi riittänyt...

SPU-eristeet oli helppo lisätä, mutta kiristyvä paikkanen  (-11) teki Pasloden naulaimen käytöstä melko takkuista, eli koolausten laitto on ollut helpompaakin.. Kaasut eivät tahdo toimia pakkasessa ja käytössä oli kokoajan oltava täydehkö pullo tai yty ei riittänyt. Lämmitin apuun, saunaan lämpöä ja kohta naulainkin lauloi taas kuten pitikin.

Olen projektin monessa vaiheessa miettinyt sitä miten kauan kestäisi sama homma, eli naulan lyöminen, vasaralla. Esimerkiksi kattotuolien asennuksessa meni reilusti alle viisi minuuttia per kattotuoli, ja tuolin molemmille puolille ja molempiin päihin ammuttiin ensin about kolme naulaa ja sitten vielä tuennat ala- ja yläpaarteista. Nauloja per kattotuoli on siis vähintään toista kymmentä, lisäksi kattotuolin paikallaanpysyminen pitäisi jotenkin varmistaa, ettei kiinnittäessään samalla hakkaa kattotuolia väärään paikkaan. Ja lihasvoimakin saattaisi jossain vaiheessa loppua. Summa summarum, olisi mennyt koko hommassa parin tunnin sijasta päivä vanhalla tekniikalla.

Poks poks sanoo naulain ja työ etenee... mikäli pakkanen sallii :) Saunan katon koolaukset paikalleen.
Tiistai-aamuna oli puhallusvillojen asennusta ajatellen mukava sää, leudohko -3. Koottiin siis alumiinitelineet ja irroteltiin talon katosta muutama eristelevy, jotta katolle pääsisi myös keskeltä kattoa. Ja sen enempää ei sitten tapahtunutkaan vähään aikaan. Asennusporukka totesi sen mitä me olimme jo tienneet: Katolla on hiton ahdasta. Kattotuolit ovat korotettujen kattojen osalla korkeimmillaankin vain 700 mm ja räystäslinjaa kohden madaltuu mahdottoman matalaksi. Lisänsä tuovat iv-putkistot ja pari viikkoa ennen asennusta 900 mm:stä 600 mm:iin muuttunut kattotuolijako.

 
Ekovillan auto täynnä puhallusvillapaaleja eli valmiina hommiin.


Olimme osanneet odottaa hommasta haastavaa, mutta kukaan ei osannut odottaa että homma oikeasti jäisi tekemättä siksi että sitä EI VOI tehdä. Ei ainakaan sillä laitteistolla ja suulakkeilla, joka asennusporukalla oli mukanaan. Tiistaina saimme siis puhallusvillat vain talon toiseen päähän, eli ullakon kohdalle, sekä saunarakennukseen, missä kattotuolien väliin on helppo mennä. Loppujen suhteen oli otettava aikalisä. Ja kuinka ollakaan säiden on luvattu kylmenevän. Jopa lähelle -20 asteen lukemia on seuraavan viikon sisään odotettavissa. Äh.

Kattotuolin korkeus on katon harjalla 70 cm mitattuna naulalevystä naulalevyyn, iv.putki kaventaa siitäkin vielä melkein puolet pois. Ei tuolla kovin iso mies mahdu haitariputken kanssa mönkimään edes korkeimmalla kohdalla. Katon reunoillepäin madaltuu ja madaltuu..

Ilmoitin ongelmasta talotehtaalle ja Jetalta luvattiin palata asiaan pikimmiten. Loppuviikosta kuulin että osapuolten välillä asennusta oli pohdittu ja lopulta homma on annettu Ekovillalle mietittäväksi. Rakennesuunnittelija kommentoi meidän rakennekuvat todellakin vain kaksi viikkoa ennen toimitusta, eli monet tilaukset on tehty jo ennen sitä, eikä viimehetken muutoksia ole ehditty aina huomioida. Kattotuolien välissä liikkuminen olisi vielä jotenkin mahdollista harvemmalla tuolijaolla, mutta nyt tila on liian ahdas. Jos katto olisi alunpitäen suunniteltu eristettäväksi ontelotekniikalla olisi rakenteet pitänyt katolla tehdä toisin. Nyt vaihtoehtona on puhaltaminen esim välikattoeristeen läpi tehtävistä luukuista, tai erityyppisillä puhallusletkuilla kuin mitä asennusporukalla nyt oli mukanaan. Muut vaihtoehdot vaativat ristikoolausten purkua ja eristelevyjen irroteluja. Ongelma on lähinnä se ettei villoja voi puhaltaa katolle "sokkona" vaan on nähtävä että villaa menee kaikkialle vähintään tilattu 350 mm, mutta ei yhtään esim. tuulenohjainten päälle. Tuulenohjaimet ovat vain 1000 mm pitkät joten aika lähelle räystäitä pitäisi päästä puhaltamaan. Katsotaan millainen ratkaisu tähän löytyy, se selvinnee ensi viikon aikana.

Tässä kattotuolit ennen spu-eristelevyn ja koolausten laittoa. Tuulenohjainlevyt äärivasemmalla. Iv-putkien taakse jää helposti kuoppa, jos puhallusvillan puhaltaa putken yli.

Me emme ainakaan vielä anna tämän hidastaa lattianvaluaikataulua, vaikka talo olisi valuja varten saatava ainakin 10 asteiseksi ja kovia pakkasia on luvattu. Puhallusvilloilla olisi kyllä ollut jo käytöä! Kukahan haluaisi maksaa meidän sähkölaskun? Anyone?

Loppuviikolla laiteltiin loput styroksit talon lattialle sekä asennettiin kylmän ja lämpimän käyttöveden putkistot. Lattiaraudotuksia ja -lämmitysputkistojakin on jo paikallaan talossa. Saunalla enää muutama yksityiskohta kuntoon ja sitten se on valmis valettavaksi. Korotustassuja laittaessani mietin ekaa kertaa rakennushommissa, että korkokengät olisi kätevät! (Eivätpä vaan sattuneet olemaan mukana :)) Saisi siis nostettua verkkoa vaikka seisoisi vieressä. Nyt piti tähdätä polvilla tai päkijöillä verkon ruudun keskelle ja aina joku kengän kohta meinasi olla raudan päällä.

Saunalla käyttövedet asennettiin heti rautojen alle finnfoamista johtuen. Sunnuntaina käytiin vielä lisäämässä korotustassut verkkojen alle, joten kohta voi meidän puolesta valaa. Tässä näkyy myös valmiit katon koolaukset ja ilmanvaihtolaite/LTO Vallox 75 R, joka jää kalusteen sisään piiloon..

Talon käyttövesien jakotukki tulee kodinhoitohuoneeseen. Kurasyöppö odottelee asennusta seinänvierustalla. Talossa kylmä käyttövesi kulkee alemmassa styroksikerroksessa, lämmin heti valun alla lähellä lattialämmitysputkistoa.
Perjantaina saatiin myös sähkösuunnitelmat, joten pääsisimme kilpailuttamaan myös sähköurakkaa. Koska suunnitelmia ei ole ollut, emmekä siksi ole voineet tilata sähkömiestä hyvissä ajoin ennen valuja, oli kantava ajatus se että tehdään kaikki sähkövedot vasta valujen jälkeen. Nyt kun saimme suunnitelmat, tehdäänkin niin, että heti maanantaina tulee sähkömiehet vetämään pistorasioiden sähköt kun vielä ehtii. Sutinaa piisaa ja tällä aikataululla jää kilpailuttaminenkin kyllä väliin. Kuulemani mukaan asennusajassa säästää kuitenkin päivätolkulla ja materiaaleissa toki myös kun piuhoja ei tarvitse nostaa ensin katolle ja sitten taas alas. Eli ehkä näin kuitenkin viisaampaa.

Nyt näyttää siltä että on luvassa melko kovia pakkasia, perjantaina jopa -23, joten täytyy vielä ensi viikon aikana katsoa valujen järkevyyttä. Ei millään malttaisi siirtää, mutta hirvittää pienikin mahdollisuus siihen, että valu jäätyy tai jäähtyy liikaa. Nähtäväksi siis jää, laitetaanko me veturi talliin pahimpien pakkasten ajaksi, vai valetaanko hirmuiset lämpöpumput jauhaen. Toivon, että ensi viikolla saadaan myös suunnitelma katon eristeiden asennuksesta.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika kakkamaiselta ongelmalta tuo puhallus juttu, toivottavasti onnistuu jotenkin!

    Ja laittakee lattiaan muutama ylimääräinen sähköputki keskukselta keskeisimmille paikoille. Mekin laitettiin useampia tulevaisuuden varale, mutta niistä on valtaosa jo nyt otettu käyttöön.

    Ja tsekatkaa lattiaverkkojen limitykset huolellisesti että ne on varmasti jokaisessa jatkoskohdassa. Yleensä vaaditaan kahden silmän verran limitystä!

    VastaaPoista
  2. Puhallusvilla-asiaan ei vieläkään ratkaisua. Voi olla että kattopellit avataan.. on kyllä huono homma. Tääsä nyt -28 ja valut oli juuri, eli kosteutta ja lämpöhukkaa yhtäaikaa.. no good. Onneksi on kuitenkin tuo SPU-eriste siellä katossa, muuten ei olisi voitu valaakaan.

    Raudotukset hyvin sidottu, mutta vaan yhden ruudun limityksellä. Miksi tuo kahden vaatimus.. en löytänyt siitä ohjetta..?

    Miten teillä menee?

    VastaaPoista
  3. Toi lattian raudoitus on tapauskohtanen, vaatimus pitäs kyl olla merkittynä rakennesuunnitelmiin. Elä sitä enää stressaa enää sitä ei muuteta, nyt vaan hyvää jälkihoitoa laatalle ja kädet ristiin ettei pahasti halkeile.

    Kettumainen toi puhallusvillajuttu. Meillähän puhallettiin kotelopuhalluksena talon päädyistä ja villan kulkua pystyi seuraamaan alapuolelta höyrysulun läpi. Pitkään tuli senkin tekoa suunniteltua, mutta onnistui lopulta hyvin. Se että puhallettais puoliksi sokkona on kyl jo valmiiksi tuhoontuomittu ajatus. Mielummin sit katto auki ja villat kunnolla paikalleen. Odottelette vaik kevääseen et kelit lauhtuu, kyllähän toi pelkkä SPU:kin jonkinverran pitää lämpöä. Kosteudesta en välttis olis huolissaan kun tuo SPU:han sen kyllä kestää.

    Meillä oli käyttöönottotarkastus viime viikolla ja nyt hiljaksiin siirrelty kamoja. Viikonloppuna olis tarkotus isoimmat kamat viedä kun saadaan iso auto ja raavasta miehistöä hommiin.

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä muuttoon, mahtavaa! :)

    En stressaa raudoista, ne on vastaavan hyväksymät, joten ei pitäisi olla mitään kummaa niissä. En vaan löytänyt kunnon ohjetta mistään, rakentaja.fi sivuillakin jossain opetusvideossa on vaan yksi ruutu limitetty. Mutta se tosiaan varmasti voi olla tapauskohtainenkin.

    SPU-levy kyllä kestää kosteutta, sehän on jopa alumiinipinnoitettu isoilta sivuiltaan, mutta jos kosteus tiivistyy SPU-levyn pintaan ja valuu siitä alas seinän yläosaan, niin siellä onkin sitten jo villat vaarassa. Toivon pikaisempaa ratkaisua. Tänään aion käydä katolla itse katsomassa tilanteen, eli miten mahtuu ja onko kosteutta.

    VastaaPoista