sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Viikko 13 - rakennusaikainen ovi

Uusi vuosi, uusi aika! Meillä luovuttiin tällä viikolla rimpulasta vaneriovesta ja asennettiin tilalle kunnon ulko-ovi. Vähän liian matalahan se on, mutta voi miten paljon parempi kuin Jetan väliaikainen ovi! Rakennusaikainen ovi on Jetalla uusi juttu ja ajatustasolla tosi hyvä lisä toimitukseen, mutta toivon että talvirakentajille keksittäisiin uusi versio tuon ohuen vaneriläpykän tilalle. Tuon oven kanssa ei voi laittaa taloon lämpöjä päälle. Kesällä tuollainen palvelisi varmaankin ihan riittävän hyvin, mutta saisi se paksumpi olla kesärakentajiakin ajatellen, niin ei ihan paljain käsin pääsisi murtautumaan sisään..

Uusi rakennusaikainen ovi haettiin paikallisesta kierrätyskeskuksesta karmeineen päivineen. Hieno, eikö? Vieressä vanerinen ex-ovi.

Ovirintamalla muutakin uutta, sillä meidän taloon mennään nykyään avaimella sisään! On juhlava aloitus vuodelle lisätä uusi kiiluva kotiavain omaan avainnippuun :) Lukot on siis asennettu paikalleen. Ns. käyttöovessa vielä väliaikainen kahva, ettei se heti kulu rumaksi (pinta on "huurrettu, joten rähmäkäpälöistä jää siihen helposti pieniä naarmuja, saa nähdä miten pinta kestää arkikäytössä).


Tästä ovesta avaamme oven, OMALLA AVAIMELLA!
Lopulliset ovenkahvat ja oikea lukko!Alla kuvia viikolla tapahtuneista pienistä ja isoista maisemien vaihdoksista:

Hiekat sulia ja lattiastyroksit aseteltu jo melkein koko lattialle. Ullakon alapuolella ristikoolaus valmis.

Ullakon luukun paikka myös näkyvissä. Ennen välikaton ummistamista ullakolle nostettiin kattotuolien välistä Lattia-Wilhelmit ja seinien kipsilevyt odottamaan asennusta.

Oma osuuteni tällä viikolla oli harkkoseinän tasoittaminen serpolla, eli Weberin 137 oikaisulaastilla. Pinta tasoitetaan, jotta siiten saadaan siveltyä radonsuojana toimiva kosteussulku.

Kerrankin meni mitoitus aivan nappiin!! Tein noin 20 metrin seinän laastit viidesä erässä ja viimeisestä jäi jäljelle vain pieni läjä ämpärin pohjalle. Arjen pieniä iloja :)
 Tällä viikolla paikalleen asettuivat myös saunan viemäriputket. Vielä viime metreillä suurensimme hiukan kylpyhuonetta saunan kustannuksella. Isosta muutoksesta ei ole kysymys, seinä siirtyi 15 cm, mutta se on enemmän tarpeen kylppärissä, jonne kahden suihkun lisäksi mahdutetaan myös wessanpönttö ja pesuallas kaappeineen.

Taas tuli vastaan sellainen juttu, jota en ollut lainkaan muistanut ottaa huomioon taloa suunnitellessa (eli ensi kerralla tämänkin osalta viisaampi..?). Rossipohjan alla kulkevat viemäröinnit eivät ole kauniin näköisiä, sillä ne jäävät näkyviin rossipohjan kehän alapuolelle eli täysin näkösälle. Kallion takia niitä ei voida vetää suoraan maan alle. Putket roikkuvat nyt lattian alla ja ne on pakko koteloida jotenkin ilkivallan uhan, eläinten tai ainakin ulkonäön vuoksi. Jonkinlainen hyvin kevyt ristikko pilareiden eteen oli suunnitteillakin, mutta tämä asettaa hiukan lisää vaatimuksia sen osalle. Hmm.. kauniita vaihtoehtoja saa ehdottaa mieluusti :)


Saunan viemäröinnit vedetty paikalleen, wc-istuin tulee seinän viereen, toinen viemäriputki pesualtaalle. Lattiaan punaisella vanha seinän paikka, sinisellä uusi.
Viemärit roikkuvat pohjasta. Näihin lisätään vielä eristystä.. kiesus, en edes halua ajatella miltä ne sitten näyttävät.
Katossa jo ilmastointilaitteelle lähdöt valmiina.


Rossipohjaeristeen alle lisättiin vielä reilusti uretaanilevyä, jottei pohja vuoda kylmää.


Uusi vuosi siis ponkaistu käyntiin ja juna ryskyy taas eteenpäin radallaan. Etenemme kaikessa tekemisessä nyt lattiavaluvalmiutta kohden. Tammikuun aikana tulemme saamaan betoniset lattiat, mikäli mikään ei mene pahasti mönkään. Ensi viikolla puhallusvillojen asennus, mikä onkin tärkeä vaihde, että saadaan lämmöt pysymään tuvassa paremmin. Lattiavalut on iso välipysäkki ja sen lähestyminen jännittää jo!

Hyvää alkanutta vuotta kaikille toivoo Peso!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti