sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Viikko 15 - lattian valu

Maanantaina tämän viikon sääennusteet oli jo sen verran luotettavia, että niiden pohjalta alettiin lyömään lukkoon viikon aikataulua. Torstai oli alustavasti sovittu valupäiväksi, mutta ennuste lupasi lämpötilaksi huimat -26 astetta. Sellaisessa pakkasessa ei enää lämmitettykään betoni auttaisi, vaan betoni jämähtäisi letkuun matkalla säiliöstä lattialle. Valun lämpötilarajaksi lattianvalaja oli ilmoittanut -10. Päätimme tiukentaa tahtia ja valaa keskiviikkoa, jolloin oli luvassa juurikin -10 astetta. Eteenpäin siirtäminen ei houkutellut, sillä 10 päivän ennusteessa ei ollut lauhempaa luvassa yhdellekään arkipäivälle, eikä sisähommia päässyt jatkamaan ennen kun talossa on lattia. Hommiin siis! Juna täyttä hönkää eteenpäin, hiiliä tulipesään tupla-annos!

Maanantaina saimme siis sähkömiehet vetämään valujen alle jäävät sähköjohdot ja varaukset. Eteisen lattia alkaa olla jo niin täynnä putkia ja piuhoja että kohta on nostettava valukorkeutta että kaikki jää betonipinnan alle!

Lattialämmitys ja käyttövesiputkistoa, sähkö- ja tietoliikennepiuhoja.Valot ja osa pistorasioista puuttuu vielä.
Heti sähkäreiden lähdettyä lattialle nostettiin raudat, jotta lvi-miehet pääsivät aloittelemaan lattialämmitysputken asennusta. Tiistaina kaikki oli lämmitysputkitukset, raudotukset ja tuet oli paikallaan. Illalla ja yöllä kävimme suojaamassa ikkunat ja seinät ja laittamassa koroketassut betonirautojen alle.

Kolmen päivän työt kahdessa päivässä.. Hiukkasen meni kiireeksi ja kiireessä tulee helposti mokia. Sähköjen ryhmäkeskuksen paikkaa muutettiin kuviin piirretystä ja siitä johtuen toista lattialämmitysjakotukkia piti myös siirtää. Oli ollut puhetta että kuviin nähden viereiselle seinälle... ja hups. Jakotukki siirtyi vaatehuoneen oviaukkoon, eli viereiselle seinälle, mutta väärälle puolelle. Tämä tietysti huomattiin varhain keskiviikkoaamuna kun betoniautot jo hurisivat pihassa. Jakotukki oli siirrettävä samaan kohtaan ryhmäkeskuksen kanssa, koska pidemmälle putket eivät mitenkään yltäisi ja jotta pienikin siirto voitiin tehdä oli lattialämmityskiertoja pakko hiukan muuttaa, että putket ylttivät uuteen paikkaan. Lämmityksen suhteen en usko että siitä tulee ongelmaa, mutta kuvat eivät enää pidä paikkaansa. Muistelen talotoimituksen jälkeen vannoneeni että jatkossa kaikki aikataulut katsotaan niin, että mitään ei tarvitse paniikkikiireellä tehdä ja tässä sitä taas ollaan..

Ihan hyvin meillä silti taisi mennä. Keskiviikkoaamuna kura lensi sisällä ja lattiaa syntyi nopeasti. Edistys kuvina:

Kynnöspellosta tanssilattiaksi muutamalla vedolla. Vau!


Välillä tasoiteltiin lapiolla ja tarkistettiin korkoja laserilla.  Etualalla takan alle jäävä paksunnettu laatta  10 mm raudotuksineen. 
Tohinaa. Viimeiset lattialämmitysputket uudelleen kiinni rautoihin viimehetken korjausten jälkeen, vierellä tasoitellaan ylätason lattiaa ja taustalla vasemmalla  jo lörötellään kylpyhuoneen lattiaan betonia.


Betoniauto syöttää lisää kamaa pumppuautolle.


Valut tehty, betoniautot kaartaneet pihasta ja ensimmäinen tasoitus takana. Nyt odotellaan pari tuntia ja sitten tasoitetaan ja liipataan pinta vielä uudelleen.

Talossa ei myöhemmin enää saanut otettua kuvia pimeyden ja runsaan höyryn vuoksi. Saunalle jäi lamppu jumiin ja siksi palamaan koko yöksi. Sen ansiosta sain siellä yhden kuvan otettua.


Tuore lattia, huomenna tässä voi jo kävellä!!

Sääennuste osui oikeaan, illalla pakkanen kiristyi. Torstaina pakkasta oli alimmillaan 32 astetta! Olisi puhallusvillat katossa olleet ihan tarpeelliset.. Onneksi kovettuva betonikin lämmitti itseään, sillä pienet sähköpuhaltimet eivät yksi olisi riittäneet pitämään tupaa lämpimänä. Ikkunoiden pokia oli pyyhittävä taajaan ja taloon viritettyä hienoa painovoimaista ilmanvaihtoa pakko "säätää" pienemmälle. Laitan tästä kuvia myöhemmin.


Kovien pakkasten aikaan ulko-ovi jäätyi sisäpuolelta pahasti. Tämä kuva torstai-illalta, perjantaina jäätä oli vielä enemmän.

Betonivalun jälkihoitona kastelu kerran päivässä ja pinnan peitto tiiviisti pressuilla ensimmäisten viiden päivän ajan. Valun jälkeisenä päivänä naputeltiin putkien juurilta ja seinan vierustoilta kokkareet ja siistittiin kaivojen ympärykset kun betoni oli vielä helposti muokattavaa. Lämpötila pyrittiin pitämään 5 - 10 asteen välillä.

Alkuviikosta mentiin siis täyttä höyryä ja loppuviikon höyrysi koko talo. Vähän harmillinen kiire tuli, lattialämmitysputkiston kuvaaminen on ehkä hiukan vaillinaista ja lvi-asentajilla omat dokumentit hätäisesti päivitettyjä. Mutta koska lauhaa ei ole näköpiirissä, päätös valupäivän siirtämisestä on mielestäni yhä oikea. On hieno tunne kävellä oman talon lattialla. Seinät ja katto ovat saaneet kaverikseen myös lattian, talo tuntuu nyt oikealta talolta. Poika totesi lattiaa pitkin tarpoessaan, että me muutetaan tänne kolmen viikon päästä. Ehkä hän tiivisti ajatukset sanoiksi, vaikka ei me ihan muutamassa viikossa vielä muutetakaan. Ensi viikolla nousee jo ensimmäiset väliseinät. Tämä on jännää.

Ensi viikolla odotan myös lopullista päätöstä puhallusvillojen asennuksesta. Ekovillan edustaja kävi tällä viikolla ja totesi asennuksen ylhäältä päin olevan paras vaihtoehto. Eli kattopellit irti, villat puhkutaan paikalleen ja pellit takaisin. Itse suhtaudun tähän varauksella, mutta katsotaan nyt millaisia vaihtoehtoja on. Peltien irrotus ei sotkisi sisätöiden aikatauluja, mikä olisi tietetysti hyvä, mutta purkamista tulee aika paljon (pellit, kävelysilta, aluskate, ja tiuhaan lyödyt ruoteet), ja taas oltaisiin jonkin aikaa sään armoilla. Lisäksi kattopellit on niin jäässä, että katto pitäisi saada ensin sulattaa. Käytännössä työ tehtäisiin joskus huhtikuulla. Hmm.. Kuten sanottua odotamme rauhassa vaihtoehtoja. Ekovillan kaverilla ei oikeen tuntunut olevan joustoa pipossa, mutta uskon että saamme aikaan järkevän ratkaisun ja villat katolle ilman harmaita hiuksia, ei se niin mahdoton katto kuitenkaan ole.

Kohta tiedossa budjettiriihi. Louhinnan hullut kustannukset olisi jotenkin pitänyt saada kurottua kiinni, mutta toistaiseksi missään kohtaa ei olla menty alle budjetin. Jotain tarttiis tehdä.. Nyt näyttää siltä että junamme oikaisee muutaman aseman ohi ennen pääteasemaa. Jotain on jätettävä tulevaisuuden investoinneiksi jollemme saa lottovoittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti