sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Viikko 5 - anturoiden valu ja maalämpökaivon poraus

Neljä viikkoa takana ja nyt vasta saadaan maanpinnan möyrimiset valmiiksi. Kiire tässä tulee. Alkuviikosta talvi hönki niskaamme hiukan lunta, mutta ei onneksi kinoksiksi asti vieläkään. Heti kun viemärien veto oli valmis, maa suljettiin, tärytettiin ja loppu anturamuotti aseteltiin paikalleen.
Kun kaivuri sai hiekat viemäreiden ja muiden putkien päälle, urakoitsijat hyökkäsivät täryttämään ja pian oli anturamuotti valuavaille valmis.

Keskiviikkona päästiin anturoiden valuun. Kelien ollessa kiikun kaakun plussalla, tilattiin lämmitettyä betonia, jotta betoni varmasti kovettuu, eikä jäädy. Lisäkustannus oli melko kohtuullinen. Lisään hinnan myöhemmin tänne tiedoksi. Tiimiltämme unohtui takan anturat ja se tajuttiin niin myöhään että päädyimme suunnitelmaan B. Takan alle tehdään kantavampi laatta ja kiinnitys perusmuurin päälle. Perustussuunnittelijamme laskekoon tarkemmin, jotta lattia varmasti kestää kuorman painumatta.


Miehillä työnjako selvä. Yksi pruuttaa betonia, toinen käskyttää betonipumppua, kolmas tasottaa ja poistaa ilmakuopat ja neljäs tarkistaa koron ja viimeistelee pinnan.


Siistiä jälkeä tulee nopeasti.

Luiskankin kohdalla betoni asettui melko mukavasti. Pienet valahtamiset korjattiin ja antura oli valmis!

Torstai aamuna valettu antura oli sen verran kovettunut, että päästiin jo muuraamaan ensimmäistä harkkokerrosta. Kuvassa 13 muurattua harkkoa, enää noin 950 jäljellä. Meillä käytössä Leca Lex -harkot ja ohutsaumalaasti. Harkot ovat melko kevyitä ja niiden päät on pontattu, minkä ansiosta pystysaumoihin ei tarvita laastia. Laastikelkalla saadaan siis tarvittava määrä laastia harkon päälle, harkkot jonoon ja valmista tulee. Työ siis nopeutuu ja laastia säästyy. Hyvähyvä. Taas puksutellaan menemään!

Ensimmäistä varvia aloiteltu.
Talon koko ja asettuminen maastoon alkaa hahmottua. Keskellä menevä sik-sakki on sisäporrastuksen raja.
Talomme tulee lämpiämään maalämmollä (vesikiertoinen lattialämmitys). Kesäisin hyödynnämme maaviileää, mutta vain ns. passiivisesti, eli meille ei tule varsinaista ilmastointia, vaan maaviileä jäähdyttää tuloilmaa. Näin saadaan muutama aste huonelämpötilaa laskettua. Onko kenelläkään kokemuksia tämmöisestä viilennystavasta?

Maalämpökaivon paikka on suunniteltu melko lähelle taloa etupihan kuistin alle, joten totesimme että kaivon poraus kannattaa tehdä heti kun talon tarkka sijainti on tiedossa. Näin kalusto mahtuu paikalle, eikä tärinä vaurioita rakenteita. Reikä oli mitoitettu 210 metrin syvyiseksi eli sillä on syvyyttä noin kolme kertaa Helsingin olympiastadionin tornin korkeuden verran! Koska järvi on ihan vieressä, maalämpökaivon poraajat pelkäsivät että pohjavesi olisi ihan pinnassa ja että sitä olisi paljon. Henkisesti oli varauduttava siihen että pitäisi porata kaksi kaivoa, jos vettä tulisi aivan kamalasti.

Porattaessa pelot osoittautuivat turhiksi. Vettä löytyi vasta 30 metrissä ja sen määrä pysyi kohtuullisena. Vaikka porarit itsekin sanoivat ettei vedenmäärää maanpinnalta voi arvata, olivat he kuitenkin niin varmoja siitä että vettä tulisi reilusti, että aloittivat poraamisen ns. varareijästä, jonka paikkaa ei oltu ennalta sovittu. Päätös paikasta oli tehty urakoitsijamme kanssa ennen porauksen aloittamista ilman että meidän kanssa neuvoteltiin.. Kun reikiä tarvitiinkin vain yksi, on meillä kaivo nyt vika paikassa. Ja  vähän hullussa paikassa onkin, nimittäin melko suoraan etuoven edessä. Onneksi se jää maan alle piiloon, mutta asfalttia pihaan ei taideta laittaa, että kaivon voi tarvittaessa kaivaa esiin. Omavaltaisesta päättämisestä annoin melko suorasanaista palautetta maalämpöfirmalle, ja toivon ettei muut asiakkaat tule kokemaan vastaavia yllätyksiä.

Viikko aikaa talotehtaan toimitukseen, tässä tule aivan hullu kiire, eikä lattioita saada mitenkään valettua ennen toimitusta. Onneksi säät ovat olleet suotuisia, muuten toimitusta olisi pakko siirtää. Tehtaalta tulleen tiedon mukaan toimitusta pitäisi siirtää jopa 10 viikkoa tai enemmän, jos aiemmin sovittu toimitusviikko ei kävisi. Urakoitsijamme ei vielä suhtautunut kovin positiivisesti siihen että ottaisimme lisää työmiehiä tontille, mutta se vaihtoehto on pakko pitää mielessä. Louhinnat ja viemärien veto veivät niin kauan, että saa nähdä miten meidän käy.

Maalämpökaivoa aloitellaan poraamaan perjantai-iltapäivällä. Tankoja upposi maahan kymmenittäin.




Porausjäte kerättiin lavalle ja vietiin pois.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti