Nonni! Ny se o siä! Ou jees, talossamme on lopullinen eristysvahvuus! Eli puhallusvillat on kuin onkin katolla tasaisena mattona. Tämän viikon saldoihin kuului myös talon märkätilojen muuraus alusta loppuun ja puurakenteisten seinien alajuoksujen mitoittaminen ja kiinnittäminen paikalleen. Huoneet alkoivat siis tällä viikolla hahmottua.
Ekovillan puhallusvillaajat tulivat tontille sovitusti torstaiaamuna ja tarkistivat paikat ja kävivät saman tien hommiin. Tällä kertaa paikalle saapunut puhaltaja ei pitänyt kattoa mahdottomana ja homma
polkaistiin käyntiin. Asentaja tuumasi, että koko katto puhalletaan
ullakolta kattotuolien väliin kiipeämällä, eikä SPU-levyjä siis
tarvinnut harjalta irroitella tai telineillä kiipeillä. Päinvastoin
haluttiin että katto ummistetaan heti että kestää villan painon. Noin,
nyt homma eteni niin kuin pitikin.
Puhaltaminen kesti lopulta noin kolme
tuntia, eikä ongelmia ole minun korviini kantautunut. Talossa saatiin
vihdoin pysymään lämpö pienemmillä kilowateilla. Kyllä oli kiva fiilis
kun sai katon lämpimäksi ja Ekovillan möykän ja jossittelun
loppumaan. Tontilla oli nyt toisella yrityskerralla kahden eri Ekovillan
asennusporukan väkeä ja hyvä niin. Etelä-Karjalan Ekovillapomolle tästä ei keikasta sulkaa
hattuun anneta, mutta villat on katossa ja se on pääasia!
Tässä edistystä kuvin. (Yksi kamera on hukassa, joten kuvia on vähänlaisesti ja nekin kännykällä. Lisäilen kuvia kunhan kamera tulee piilostaan)
 |
Alatason huoneet. Edessä keskellä wc, oikealla tuulikaappi, oikealla takanurkassa äänieristetty makuuhuone ja takavasemmalla työhuone. |
 |
Katon koolaukset vihdoin kokonaan paikallaan ja spu-levyt kiinnitetty tiiviisti paikalleen. |
Mutta.. ei eristämisongelmat oikeasti vielä loppuneet. Huomasimme että lattiakoron nousukohdassa talon ja elementin rajasta ja muuria pitkin tulee taloon kylmää. Harkot on eristetty "sisäkehiä" myöten, eli ylätason ja alatason muureja vasten laitettiin 10 cm styroxia ennen täyttöjä, mutta nousukohdassa on harkon leveydeltä eristämätön kohta. Jos joku lukee tätä joka on vastaavan rakenteen (yksi kerroksinen, kaksi tasoinen talo) tehnyt, haluaisin mieluusti kuulla miten ko. kohta on teillä tehty. Eristetty harkkohan olisi pienentänyt kylmäsiltaa, mutta ei poistanut sitä kokonaan.
Meillä tämä eristetään jälkikäteen piikkaamalla ja leikkaamalla muuriin lovi metrin matkalta. Seinästä otetaan ensin kipsilevy ja spu eriste pois jotta päästään lähemmäs ulkopintaa. Eristeeksi uretaania ja seinä kiinni.
 |
Radonkermiä ja harkkoa pitkin hiipii kylmää tupaan. Kylmän ja lämpimän kohdatessa kosteus tiivistyy. Tämä kohta piikataan auki ja eristetään. |
Mitenköhän tämä olisi pitänyt tehdä oikeasti? Kevytsoraharkkohan itsessäänkin eristää jonkin verran, koska siinä on ilmaa. Tuleeko kylmä siis radonkaistan ja harkon välistä? Vai elementin ja radonkaistan välistä? Vai johtaako radonkaista kylmää? Nousukohdallahan elementin ja radonkaistan välissä ei ole juurikaan painetta, joten rako ei välttämättä ole tiivis niin kun vaakatasossa kulkevissa kohdissa. Eipä tullut tämäkään mieleen kun taloa suunnitteli. Pöh. Vastaavamme tätä on pähkäillyt, mutta taidanpa vielä soittaa talotehtaalle, jos vastaavia olisi tullut ennekin vastaan. Perustukset eivät kuuluneet kauppaan, joten tämä ei suoraan heille taida kuulua, tosin elementin ja perustuksen välin eristys kuuluu..
Näin siis tällä viikolla. Talon ilme muuttui merkittävästi kun jako piirtyi lattioille. Ihan pian meillä on jo talossa huoneita. Pitääkö kohta jo haalia muuttolaatikoita? :)
Mukavaa valoistuvaa talvea kaikille!
Peso