sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Viikko 9 - asennusten peruuntumisia

Viime viikolla saapunut talvi toi mukanaan kovat pakkaset, jopa -20. Ehkäpä pakkasista ja pöllyävästä lumesta johtuen meidän juna ei tällä viikolla puksuttanut kovin kovaa. Sekä peltikaton että liukuoven asennukset siirtyivät ensi viikolle.

Peltikaton asennusta jo aloiteltiin maanantaina, mutta se jouduttiin lopulta siirtämään harmillisista ja moninaisista syistä seuraavalle viikolle. Pellit saatiin tarvittavin osin kuitenkin nostettua katolle, joten saimme tienvarresta edes vähän nippuja jo turvaan. Elättelemme toivoa, että loput pellit hyppäävät katolle ennen kun tulee paljon painavaa lunta ja aura-auto saa ohi ajaessaan kattomateriaalit lommolle. Ne kun ovat säilössä tonttimme ulkopuolella katualueella, kun eivät muuallekaan mahtuneet (ks. viikko 7).

Kattopellit nousevat katolle kirkkaan tähtitaivaan alla.
Peltien siirrossa tarvittu nosturi sai niput nopeasti ja tarkasti nostettua katolle, vaikka ne pitikin nostaa sähkölangan yli ja 9 metriset niput oli pinottu lähes sähkölinjan alle ahtaaseen paikkaan. Hiukkasen jännitti, sillä olemme jo kerran pimentäneet lähitienoot, kun kaivuri tönäisi lankoja alhaalta päin ja ne osuivat yhteen. Oikosulkuhan siitä tuli, vaikka minä olen kyllä aina luullut että langat on eristettyjä. Eivätpä näköjään ole.

Ihan vahingoitta ei tästä keikasta selvitty, sillä lähtiessään nosturi peruutti päin etupihan katosta ja koko rakenne oli hetken melko vahvasti vinossa. Itse seisoin katoksen alla ja tuntui että kaikki paikat kallistui hetkeksi! KÄÄK! Pitääkö meidän ruveta purkuhommiin juuri kun rakenteet alkoivat olla valmiita?!?

Talotehtaan asentajat tarkistivat suoruuksia ja rakenteita seuraavana aamuna ja näyttäisi siltä että selvittiin vakavalta näyttäneestä tilanteesta muutaman pirstaloituneen laudan vaihdolla. Huoh! Jokohan nämä turmat riittäisi?

Liukuoven asentajien piti siis tulla perjantaina, mutta meitä edeltävän asennuskeikan ikkunat lähtivät vahingossa pariksi tunniksi Lemille hautajaisiin (joo-o, näin siinä kerrottiin käyneen), joten asentajat eivät ehtineetkään meille ennen viikonloppua. Sekin asennus jää ensi tai seuraavalle viikolle. Noh, onneksi tässä sopivasti hommaa ennen kun ollaan valmiita laittamaan lämmöt päälle, joten meillä ei homma tyssää näihin viivästyksiin.

Jetan asentajat ahkeroivat rakennusten kimpussa vielä alkuviikosta. Ikkunavesipellit, nurkkalaudat, tiivistyksiä jne. viimeistelyjä ja lopuksi asennustarkastus meidän ja vastaavan kanssa. Sitten vilkuttelimme heidät matkalle kohti Vaasaa ja seuraavaa kohdetta. (Millainenkohan koti siellä vielä saa seinät ympärilleen ennen joulua?) Kiitos vielä V&J, oli ilo saada teidät pystytysmiehistöksi.

Yhden ikkunavesipellin lupasimme asentaa itse kunhan saamme jälkitoimituksena riittävän pitkän pellin tontille (materiaali loppui siis kesken eivätkä halunneet terassin kohtaan tehdä kahdesta palasta reilu 3 m pellitystä), muuten raporttiin ei taidettu poikkeamia kirjata. Hyvä niin.

Pakkasten paukkuessa ulkona ja sisällä, lattiaa pyrittiin suojaamaan  jäätymiseltä kaikella mikä vaan eristää.
Loppuviikon edistyksestä vastasi puhtaasti paikallinen väki, eli omat urakoitsijamme ja LVI-asentajat. Pidimme haki-telineitä jettalaisten lähdön jälkeen vielä pari päivää ja timpurit viimeistelivät ulkoseiniä talvikuntoon: loppuja tuulensuojalevyjä paikalleen ullakon vastaisilla seinillä ja korotettujen seinien osalla. Ulkoverhouspaneleita ilmestyi myös paikalleen neliötolkulla. Räystäiden aluslaudat jätettiin vielä asentamatta. Talven yli pärjätään ilman niitä ja keväällä sitten mukavammilla säillä jatketaan ulkohommia. Nyt kun talon sai esiin rakennustelineiden takaa, tuntuu että se on heti paljon valmiimpi. Ikkunapellit ja nurkkalaudat näyttelee tässä isoa roolia. Katon kun vielä saisi..

Tadaa: saunan rakenteet jo melko valmiit ulkoa! Ikkunapellit ja nurkkalaudat paikallaan. Enää puuttuu kattopellit, terassi ja oikean värinen maali pintaan ja muuta pientä.
 Sisällä jatkui lattian sulattelu ja tasoitus ja siinä rinnalla myös viemäreiden veto. Pakkasta on ollut noin -8 - -18, joten kostea sisätäytöissä käytetty hiekka on erittäin tukevasti jäässä ja homma on hidasta. Lauhempia säitä ei 10 päivän ennusteessa ole luvassa, joten ei uskalla jäädä odottelemaankaan. Talvirakentamiset riemut alkavat valjeta :)

Viikon loppuun mennessä viemärit on vedetty ja talon ilmanvaihtoputkisto taitaa olla jo eristämistä vailla valmis. Saunassakin jo pääosin iv-putket paikallaan. Ensi viikolla kaupungilta on tulossa mies tarkistelemaan asennuksia ja edistymistä ja sitten alkaa putkiston eristäminen. Talon korotettujen kattojen kohdalla kattotuolit on todella matalat, joten eristämispuuhat tehdään ahtaissa oloissa. Myös puhallusvillan kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, että sitä saadaan tasaisesti ja riitävästi myös putkien "taakse". Kai niillä villaajilla on leveitä ja matalia suulakkeita, joilla saadaan pruutattua villaa matalastakin välistä?

Hengitys höyryää ja lapio kolahtaa hiekkaan niin kuin kiveen. Vähän kun saa sulaksi niin heti kaivetaan niin paljon kun ehtii... ennen kun maa taas jymähtää.
Teknisen tilan putket ja viemäri jo paikallaan! Jeh!

Viemäröinnit tehty ja lattiat suojattu tilapäisesti styroxilla. Ensi viikolla ensimmäinen kuorma roskia kaatopaikalle, niin saadaan nurkat siisti...mmiksi.


Talotehtaan asennuksen loppuun saattaminen ja hässäkät peltikaton kanssa taisivat tästä viikosta jäädä päälimmäisenä mieleen. Talo alkaa näyttää ulkoa jo melko valmiilta, kun seiniä pääsee tarkastelemaan ilman että rakennustelineet on edessä. Tien puoleiseen korkeaan päätyyn, eli ullakolle, olemme suunnitelleet pyöreää ikkunaa, josta myös pääsisi ullakolle sisään ulkokautta. Nyt mietimme meneekö pääty kuitenkin liian sekavaksi, jos ikkuna laitettaisiin. Silloin päädyssä olisi neljä erilaista ikkunaa.. Onkohan se vähän liikaa?

Vasemmalta talon pääty tielle päin, kylmä varasto ja sauna. Kylmä varasto suojaa pihaa tiellä kulkijoiden katseilta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti