sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Viikko 24 - maalämpö lämmittää

Kevätaurinko jo lämmittää meidän junan kylkiä, mutta yöt ovat yhä kylmiä. Meidän talo ei kuitenkaan enää palele, sillä tämä viikko toi tullessaan kauan kaivatun maalämpöpumpun ja lattialämmityksen.

Jouduimme viime metreillä vielä muuttamaan varaajan ja lämpöpumpun paikat päittäin ja vaihtamaan pienempään lämminvesivaraajaan. Tämä valmistajan ilmoittaman väärän maalämpöpumpun syvyyden takia. Käyttöohjeessa, esitteessä ja asennusohjeessa lukee kaikissa mitat 600x600 mm, vaikka todellisuudessa mitat ovat 600x690. Uutuustuotteessa vielä jotenkin ymmärtäisin, mutta PremiumLine x11 on ollut markkinoilla jo vuosia. Noh, myyjä vakuuttaa että 200 litran varaaja on sekin ihan riittävä, maahantuoja hyvittää varaajan hinnassa ja me eletään siinä toivossa että lämmin vesi riittää myös pidempien saunomissessioiden aikana. Olisi tähän käytetyllä ajalla ja energialla ollut muutakin käyttöä. Väärät mitat huomasi meidän LVI-asentaja käydessään maalämpöpumpputoimittajan luona tarkistamassa putkitusten lähtöjä tms. Mitähän olisikaan käynyt jos hän ei olisi mitannut laitetta? Soppa olisi ollut vielä tätäkin suurempi ja jo tämäkin vaati tusinan verran soittoja, isoja ja pieniä tuumailutaukoja vaihtelevilla kokoonpanoilla ja hivenen tiukkaa puhetta. Mutta.. nyt laitteet on paikallaan. Itse asennus sujui mallikkaasti, aikataulussa ja nyt talossa on leppoisat 22 astetta lämmintä.

Tällä viikolla saatiin valmiiksi saunatuvan kylpyhuoneen seinien laatotukset ja aloitettua talon suihkutilan laatoitusta. Alunperin oli tarkoitus jättää tämä suihkutila laatoittamatta, mutta päädyimme lopuksi siihen että tilassa laatoitetaan vain suihkun ympäriltä. Tämän pienen kylppärin toisella laidalla on wc-istuin ja pesuallas. Niiden luota harkkoseinät on tasoitettu märkätilatasoitteella, vesieristetty ja lopuksi vielä tasoitetaan uudelleen ja maalataan märkätilaan sopivalla maalilla. Virallisesti suihkutilan ulkopuolinen ala ei ole märkätilaa, sillä suihkun ja wc-pöntön väliin tulee lasiseinä, joten tämä rakenne riittää. Jos olisimme jättäneen suihkutilastakin laatat pois, olisi se vaatinut kipsitapettia ja muutaman kerroksen vesieristettä jne (Tikkurilan Luja-menetelmä), joten päädyimme kompromissiin, eli laatoitettujen ja maalatun seinän yhdistelmään. Tikkurilan lasikuitutapeteissa oli kaikissa kalanruoto tai joku muu hirvittävä pintakuvio, joten sekin olisi vielä pitänyt tasoittaa piiloon. Eli aivan hirmuinen homma: Ei meille. Uskon (toivon) että plan B toimii hienosti, ja laattaseinä rajaa suihkupuolen mukavasti omaksi sopekseen.

Tässä edistys kuvina.


Teknisen tilan lattia laatoitettiin alkuviikosta iloisen värisellä laatalla. Tarkoitus oli että keltainen olisi ilahduttanut teknisessä tilassa käydessä... Seinässä jälkikäteen tehty syvennys varaajalle.. ei kun maalämpöpumpulle...

Putkihässäkkä alkaa rakentumaan.
Vasemmalla ylhäällä IV-kone, keskellä lämminvesivaraaja vierellään lämpöpumppu. Laattaa ei lattialla juuri jäänyt näkyviin. LVI-asentajan Lego-leikit olivat hyödyksi putkien sovittelussa. Olisi tuohon vähän enemmän voinut tilaa varata.
Toimii!

Saunamökin kylppärin suihkuseinän laatoitus. Keskelle tulee hyllyjä ja molemmille reunoille suihkut. Laatoitus kaipaa vielä valkoisia saumauslaasteja. Muut seinät 10x30 valkoista laattaa tiililadonnalla. Niihinkin tulossa valkoiset saumat, mikä rauhoittaa tilaa.
Talon kylppärin katon alaslasku tehty ja seinät vesieristetty.
Juuri kun vastaavamestari oli leikannut talon kylppärin vesieristeestä koepalan, mitannut ja hyväksynyt eristeen vahvuuden ja kaikki valmista laatoitustyöhön.. huomasin että valokatkaisin täytyy vaihtaa suihkutilan ulkopuolelle seinän toiselle puolelle, eli rasia kääntää ympäri. Muutoin katkaisija olisi jäänyt lasioven saranapuolen taakse piiloon. Ei muuta kuin vasaralla seinää murusiksi ja rasia irti.. Miten sitä ei huomaa tämmöisiä asioita ajoissa!?
 
Katkaisija käännettiin ympäri seinän toiselle puolelle. Tässä asetellaan lautaa laastin tueksi ja muurataan rasia uudelleen kiinni.

Näin, jälleen yksi rakentamisen merkkipaalu saavutettu, lämmöt päällä. Onpa mukava tunne.

P.S. PremiumLine X11 mitat näyttää olevan järjestäen 600x600 mm joka paikassa, myös valmistajan sivuilla. Manuaalit tehty 2010, joten olisi voinut kuvitella, että joku tässä välissä olisi vääristä mitoista ennen minuakin älähtänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti